Almáskocka, ahogy én szeretem

2016. október 18. 22:51 - Graffy

img_20161016_155754.jpg 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mandula
  • 10 dkg reszelt háztartási keksz
  • + 1 egész tojás a tészta megkenéséhez

A töltelékhez:

  • 1,5 - 2 kg alma (ki mennyire vastagon szereti a tölteléket)
  • 15 - 20 dkg kristálycukor (ki mennyire szeri édesen és persze nem mindegy az sem milyen savanyú az alma)
  • fahéj ízlés szerint
  • a fél citrom leve

Elkészítés:

Megmossuk a citromot alaposan, mert a bacikat nem tesszük a tésztába és félre tesszük száradni.
A lisztet bele szitáljuk egy tálba, bele szórjuk a sütőport, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Utána bele tesszük a cukrot, a vaníliás cukrot és elkeverjük. Belereszeljük a citrom héját, ügyelve, hogy a fehér rész ne kerüljön bele, mert keserű lesz.
A külön egy kis tálba előre leütjük a tojást (egyenként), mert nem szeretjük záp dolgokat és ráöntjük a lisztes keverékre. Erre teszünk 2 evőkanál tejfölt - azért csak ennyit, mert nem akarunk nagyon puha tésztát, ha mégis kemény, akkor teszünk bele még 1 kanállal - és eldolgozzuk szép simára a tésztát. Lehetőleg minél gyorsabban, mert a kezünk melegétől - nyugi, ha fagyos szokott lenni, akkor ennyi munkától hidd el meleg lesz (persze csak ha nem robotgéppel kevered a tésztát, de az nem olyan érzés mintha a saját kezeddel gyúrtad hidd el nekem) -, olvadozni kezd a margarin.
Ha kész a tészta, egy fóliába csomagoljuk és betesszük 1 órára a hűtőbe had fagyoskodjon csak.

Megpirítjuk a mandulát. Ha kihűlt, akkor vagy ledaráljuk, vagy egy kis tasakba téve pl. a klopfoló sima felével a haragosunkra gondolva, "simogatón" megcsapkodjuk az ízlés szerinti méretet eléréséig. Ha maradnak benne nagyobb darabok, az nem baj, mert még finomabb lesz. Ezután elkeverjük a darált háztartási keksszel.

Most jönnek az almák. Megpucoljuk őket és egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, a magos részt kihagyva, mert az nem igazán esik jól sütievés közben ráharapni. Bele facsarjuk a citrom levét és hozzá öntjük a fahéjjal elkevert cukrot, majd elkeverjük.

Ha letelt az 1 óra kivesszük a tésztát és 2 részre osztjuk.

Begyújtjuk a sütőt 190 fokra, hogy ne fázzon és a klasszikus méretű tepsibe teszünk sütőpapírt.

Lisztezett asztalon a tepsi méreténél picit nagyobbra nyújtjuk az egyik tésztát - azért, hogy fel tudjuk hajtani a tészta szélét a peremre is, így nem folydogál szerte szét az alma finom leve, meg hát szebb is lesz - és rátesszük a sütőpapírra.
Rászórjuk a mandulás kekszet a tésztára szép egyenletesen és erre elosztjuk az előtte kinyomkodott almát, mert az közben rengeteg levet engedett.

Kinyújtjuk a maradék tészta felét és rátesszük az almákra. Én picit meg is szoktam óvatosan nyomkodni, majd bekenjük a 1 egész tojással (természetesen el ne feledjük előtte feltörni, mert akkor ropogós részek lesznek a tésztában), Megszurkáljuk a tésztát sok helyen, hogy a keletkező gőz tudjon valahol távozni.

Betesszük a sütő középső sínjére és kb. 45-50 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Ez a sütőtől függ.
Várakozás közben megisszuk a ki nem öntött finom almalét ami maradt a facsarásból, esetleg rejtvényt is fejthetünk közben. Ki mit szeret és orrunkkal nagyokat szívunk az egyre finomabb sütemény illatból, ami átjárja a lakásunkat.

Ha kész, akkor kivesszük a tepsit és várunk kicsit, hogy hűljön a tészta, majd kockákra vágjuk.

Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

 

Jó étvágyat hozzá!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://graffycook.blog.hu/api/trackback/id/tr8911819377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyuszogó 2019.02.03. 21:01:34

Ezt enném meg ma vacsira,nem téged!

Graffy 2019.02.03. 21:03:40

@Nyuszogó: helyes! Én ehetetlen vagyok! :D
süti beállítások módosítása