Hozzávalók:
- 900 g liszt
- 200 g vaj
- 5 dl tej
- 50 g észtő (vagy 2 csomag szárított élesztő)
- 1 g sáfrány
- 1 tk. só
- 2 dl kristálycukor
- 1 tojás kenni
- Mazsola
Elkészítés:
1 dl langyos tejben elkeverjük a sáfrányt (nekem most sáfrányos szeklice volt, annak nincs annyira erőteljes színe) és legalább fél órát állni hagyjuk.Ezután a tejet (a sáfrányost is), az élesztőt, a cukrot összekeverjük, majd belekeverjük a puha vajat és utána a lisztet apránként hozzákeverjük, a sóval. (Ha friss élesztőt használsz, akkor egy csipet cukorral és 2 dl langyos tejjel futtassuk fel, után mint fent.)
A tésztát alaposan összegyúrod és duplájára keleszted.
Ezután kicsit átgyúrod és kinyújtod téglalap alakúra, kb. 1, max. másfél ujjnyi vastagra és mindkét oldalát a feléig felgörgeted. Szeleteket vágunk belőle és csavarunk rajta egyet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tessszük, hagyva közöttük helyet, mert meg fognak dagadni. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és addig kelesztjük a tésztát a tepsiben.
Ha megkelt lekened az elkevert tojással és mindkét "csiga" közepébe mazsolát nyomkodunk. (Nálunk rajtam kívül senki sem szereti, így fél aszalt szilva volt belenyomkodva.)
Beteszünk a sütőbe alulra egy hőálló edényben 2 dl vizet, leveszük a hőmérsékletet 175-180 fokra és betesszük a tésztát sülni. Nagyjából 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácson hagyjuk hűlni. (Nálunk nem nagyon tudott kihűlni... :) )
Jó étvágyat hozzá!