Sáfrányos Luca napi kalács

2019. december 17. 10:08 - Graffy

Lussekatt, Lussebulle, Lucacica (Svéd kalács)

img_20191201_190716_jav.jpgHozzávalók:

  • 900 g liszt
  • 200 g vaj
  • 5 dl tej
  • 50 g észtő (vagy 2 csomag szárított élesztő)
  • 1 g sáfrány
  • 1 tk. só
  • 2 dl kristálycukor
  • 1 tojás kenni
  • Mazsola

 

Elkészítés:

img_20191201_133736_jav.jpg1 dl langyos tejben elkeverjük a sáfrányt (nekem most sáfrányos szeklice volt, annak nincs annyira erőteljes színe) és legalább fél órát állni hagyjuk.Ezután a tejet (a sáfrányost is), az élesztőt, a cukrot összekeverjük, majd belekeverjük a puha vajat és utána a lisztet apránként hozzákeverjük, a sóval. (Ha friss élesztőt használsz, akkor egy csipet cukorral és 2 dl langyos tejjel futtassuk fel, után mint fent.)

A tésztát alaposan összegyúrod és duplájára keleszted.

img_20191201_143710_jav.jpgEzután kicsit átgyúrod és kinyújtod téglalap alakúra, kb. 1, max. másfél ujjnyi vastagra és mindkét oldalát a feléig felgörgeted. Szeleteket vágunk belőle és csavarunk rajta egyet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tessszük, hagyva közöttük helyet, mert meg fognak dagadni. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és addig kelesztjük a tésztát a tepsiben.

Ha megkelt lekened az elkevert tojással és mindkét "csiga" közepébe mazsolát nyomkodunk. (Nálunk rajtam kívül senki sem szereti, így fél aszalt szilva volt belenyomkodva.)

img_20191201_150222_jav.jpgBeteszünk a sütőbe alulra egy hőálló edényben 2 dl vizet, leveszük a hőmérsékletet 175-180 fokra és betesszük a tésztát sülni. Nagyjából 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácson hagyjuk hűlni. (Nálunk nem nagyon tudott kihűlni... :) )

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://graffycook.blog.hu/api/trackback/id/tr5315355686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása