Hozzávalók:
- 40 dkg tönkölybúza liszt
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin
- 1 tasak porélesztő
- 1,5-2 dl langyos tej
- 2 tojás
- 1 kis doboz joghurt
- 1 kávéskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 10 dkg reszelt sajt
- szezámmag
Elkészítése:
A liszteket, a cukrot, a sót, az élesztőt összekeverjük, majd hozzáadunk 1db tojást és a puha margarin felét. Összedolgozzuk és beletesszük a joghurtot és a tejből kb. 1,5 decit és elkezdjük összegyúrni az egészet. Ha túl keménynek tűnik, akkor még teszünk bele tejet és alaposan kidagasszuk.
Egy lisztezett deszkán vékonyra és megkenjük a puha margarin másik felével, majd rászórjuk a sajtot és a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük. 15 percet pihentetés után középen kettévágjuk.
Az egyik felét kinyújtjuk - én úgy oldottam meg, hogy a nyújtás kezdetekor lett egy hosszú lap, amit három részre osztva, a két szélét befelé hajtottam, így még több réteg keletkezik, meg közelebb is áll a körhöz :) - lehetőleg 35 centis kör lappá, felvágjuk 8 darab háromszögre, majd feltekerjük őket. Ugyan ezt megtesszük a tészta másik felével is.
Sütőpapíros tepsibe tesszük egymástól távolabb, mert még kelni fog a tészta, majd 30 percig kelesztjük, vagy amíg nem kelnek kb. a duplájukra.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és az aljába egy kisebb tepsiben vizet teszünk.
Kelesztés után megkenjük felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal - persze ha valaki mást szeretne, akkor azzal - és reszelt sajttal.
Betesszük a már meleg sütőbe 25-30 perc alatt arany barnára sütjük. Érdemes egyet kivenni és megnézni a belső felét, hogy megsült e, mert a tönkölybúzától az nehezebben sül. Ha még nem, akkor kisebb hőfokra vesszük a sütőt és még 5-10 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá!