Tönkölybúzás, réteges, sajtos kifli

2018. október 03. 07:22 - Graffy

img_20180930_124006_jav.jpgHozzávalók:

  • 40 dkg tönkölybúza liszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 tasak porélesztő
  • 1,5-2 dl langyos tej
  • 2 tojás
  • 1 kis doboz joghurt
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 10 dkg reszelt sajt
  • szezámmag

Elkészítése:

A liszteket, a cukrot, a sót, az élesztőt összekeverjük, majd hozzáadunk 1db tojást és a puha margarin felét. Összedolgozzuk és beletesszük a joghurtot és a tejből kb. 1,5 decit és elkezdjük összegyúrni az egészet. Ha túl keménynek tűnik, akkor még teszünk bele tejet és alaposan kidagasszuk.

Egy lisztezett deszkán vékonyra és megkenjük a puha margarin másik felével, majd rászórjuk a sajtot és a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük. 15 percet pihentetés után középen kettévágjuk.

Az egyik felét kinyújtjuk - én úgy oldottam meg, hogy a nyújtás kezdetekor lett egy hosszú lap, amit három részre osztva, a két szélét befelé hajtottam, így még több réteg keletkezik, meg közelebb is áll a körhöz :) - lehetőleg 35 centis kör lappá, felvágjuk 8 darab háromszögre, majd feltekerjük őket. Ugyan ezt megtesszük a tészta másik felével is.

Sütőpapíros tepsibe tesszük egymástól távolabb, mert még kelni fog a tészta, majd 30 percig kelesztjük, vagy amíg nem kelnek kb. a duplájukra. 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és az aljába egy kisebb tepsiben vizet teszünk.

Kelesztés után megkenjük felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal - persze ha valaki mást szeretne, akkor azzal - és reszelt sajttal.

Betesszük a már meleg sütőbe 25-30 perc alatt arany barnára sütjük. Érdemes egyet kivenni és megnézni a belső felét, hogy megsült e, mert a tönkölybúzától az nehezebben sül. Ha még nem, akkor kisebb hőfokra vesszük a sütőt és még 5-10 percig sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://graffycook.blog.hu/api/trackback/id/tr1714276409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása