Az egész úgy kezdődött, hogy mit kellene készíteni a lila burgonyából.
Semmi nem tetszett senkinek sem, de akkor jött az ötletem, hogy legyen pogácsa. Az mindig elfogy. :D Így is lett!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg lila burgonya
- 12 dkg zsír
- 12 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 csomag (5-7g) élesztőpor
- 1 evőkanál só
- 2 mokkáskanál cukor
- + 1db tojás a megkenésre, 10-15 dkg reszelt sajt a szórásra és zsír a kenésre
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, áttörjük és kihűtjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a kihűlt burgonyát, a zsírt, a vajat, sót és a tojásokat.
Alaposan összekeverjük, majd hűvös helyen pihentetjük két órát, de közben 30 percenként kinyújtjuk a tésztát, megkenjük egy kis zsírral, majd összehengergetjük mint egy tekercset és a két szélét egymásra hajtjuk, majd letakarjuk. Ha letelik a 2 óra (tehát a 4 nyújtás, kenés), begyútjuk a sütőt, a tésztát 2-3 centi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk a pogácsákat, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk, letakarjuk, majd 30 percig kelesztjük.
Ha megkeltek, az egész tojást összekeverjük, megkenjük vele a tetejét, szórunk rá a reszelt sajtból és betesszük a sütőbe, amin levesszük a hőmérsékletet 180 fokra, majd 25-30 percig - pirosodásig - sütjük.
Jó étvágyat hozzá!