Lila burgonyás pogácsa

2022. február 21. 18:19 - Graffy

Könnyű, puha, finom és különleges. Meglepetés barát váró. :)

lila_burgonyas_pogacsa.jpgAz egész úgy kezdődött, hogy mit kellene készíteni a lila burgonyából.
Semmi nem tetszett senkinek sem, de akkor jött az ötletem, hogy legyen pogácsa. Az mindig elfogy. :D Így is lett!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg lila burgonya
  • 12 dkg zsír
  • 12 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 csomag (5-7g) élesztőpor
  • 1 evőkanál só
  • 2 mokkáskanál cukor
  •  
  • + 1db tojás a megkenésre, 10-15 dkg reszelt sajt a szórásra és zsír a kenésre

 

Elkészítés:

A burgonyát sós vízben megfőzzük, áttörjük és kihűtjük.

A lisztet egy tálba szitáljuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a kihűlt burgonyát, a zsírt, a vajat, sót és a tojásokat.

Alaposan összekeverjük, majd hűvös helyen pihentetjük két órát, de közben 30 percenként kinyújtjuk a tésztát, megkenjük egy kis zsírral, majd összehengergetjük mint egy tekercset és a két szélét egymásra hajtjuk, majd letakarjuk. Ha letelik a 2 óra (tehát a 4 nyújtás, kenés), begyútjuk a sütőt, a tésztát 2-3 centi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk a pogácsákat, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk, letakarjuk, majd 30 percig kelesztjük.

Ha megkeltek, az egész tojást összekeverjük, megkenjük vele a tetejét, szórunk rá a reszelt sajtból és betesszük a sütőbe, amin levesszük a hőmérsékletet 180 fokra, majd 25-30 percig - pirosodásig - sütjük.

 

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://graffycook.blog.hu/api/trackback/id/tr2817710136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása