Mustáros őzcomb, rántott rizsgombóccal, áfonyaszósszal

2019. január 02. 09:28 - Graffy

img_20181229_171612_jav_vagott.jpgHozzávalók:

 

  A páchoz:

  • 3 púpos evőkanál mustár
  • 4-5 evőkanál étolaj (vagy oliva olaj)
  • 5-6 szem borókabogyó szétnyomkodva, darabolva
  • 1 kk. rozmaring
  • 1 kk. kakukkfű
  • 1 csapott kk. majoránna
  • 1 - 2 levél bazsalikom
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy fokhagyma nyomóval kinyomkodva
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors

  A sütéshez:

  • kb. 1 - 1,5 kg őzcomb
  • 15 dkg füstölt kenyérszalonna
  • 2 paradicsom
  • 1 kaliforniai paprika
  • sertészsír
  • 2 dl vörösbor
  • 1 dl víz
  • 2 fel vöröshagyma

  A rizsgombóchoz:

  • 2 pohár rizs (2 dl-es pohár)
  • 1 tasak gombakrém leves
  • kb. 8-10 deciliter víz
  • étolaj
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • 2-3 db tojás

  Az áfonyaszószhoz:

  • 15 dkg áfonya
  • kis üveg áfonyalekvár
  • 5 dl víz
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

 

Elkészítés:

Az őzhúst lemossuk, lehártyázzuk, majd átszúrjuk csontozó késsel és belenyomkodjuk a lyukakba a füstölt szalonna csíkokat. Ezután összekeverjük a páchoz valókat a vöröshagyma kivételével és alaposan bekenjük a combot. Egy edénybe - ebben fogjuk a hűtőbe legalább 12 órára betenni -,  a fele kisebb cikkekre vágott vöröshagymát beleszórjuk, megsózzuk a combot még így mustárosan minden oldalt alaposan és rátesszük a maradék hagymát. Letakarjuk és hűtjük.

Másnap egy mélyebb sütőtepsi alját kikenjük a zsírral, majd beleszeleteljük a vöröshagymát, a paradicsomokat, a paprikát, majd beleöntjük a vizet és a bort. Erre tesszük a húst a hagymával együtt, amivel pácoltuk. Alufóliával letakarjuk és 180 fokos sütőbe tesszük.

Amíg sül a hús, addig elkészítjük a rizsgombócot és az áfonyaszószt. Tudom, most sokan megköveznek a rizsgombóc összetevői miatt, de természetesen lehetett volna gomba, tejszín segítségével is elkészíteni, de ez most így készült. Szóval a rizst üvegesre pirítjuk az olajon, majd ráöntünk 6 dl hideg vizet. 2 dl langyos vízben elkeverjük a levesport (én most rókagombásat használtam) és ráöntjük a rizsre. Nagyon kis lángon, sűrűn kevergetve főzzük fedő alatt. Addig kell főzni, amíg meg nem fő a rizs. Akkor jó az állaga, ha már ragadós, mert ez a cél. Ha még szükséges, akkor pótoljuk a víz mennyiségét. Ha kész, akkor vizes kézzel gombócokat formázunk a rizsből és kipanírozzuk. Előbb a lisztbe, majd a tojásba és a zsemlemorzsába forgatjuk.

Kb. másfél - 2 óra sütés után, megnézzük a húst, hogy elég puha e. Ha már majdnem kész, akkor átfordítjuk a másik oldalára és még sütjük 20-25 percet. Ezután levesszük az alufóliát és megpirítjuk a húst.
Amikor kész a hús, elkezdjük sütni bő olajban a panírozott rizsgombócokat.
Amíg sülnek, a megmosott áfonyát, a forrásban lévő vízbe tesszük és a kis üveg áfonyalekvár felét belekeverjük. Amikor felolvadt a lekvár, megkóstoljuk, ha savanyú, akkor még teszünk bele lekvárt, ha túl édes, akkor egy teáskanál citromlét. Amikor már 10 percig forraltuk, beletesszük a keményítőt és alaposan elkeverjük, majd rottyantunk rajta picit és készen is van a szósz.

Pár gombócot kiszedünk a tányérra, vágunk szeleteket a húsból, szedünk a húsra a vele sült zöldségekből és megöntözzünk mindent az áfonyaszósszal.

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://graffycook.blog.hu/api/trackback/id/tr6414525156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása