Hozzávalók:
A páchoz:
- 3 púpos evőkanál mustár
- 4-5 evőkanál étolaj (vagy oliva olaj)
- 5-6 szem borókabogyó szétnyomkodva, darabolva
- 1 kk. rozmaring
- 1 kk. kakukkfű
- 1 csapott kk. majoránna
- 1 - 2 levél bazsalikom
- 4 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy fokhagyma nyomóval kinyomkodva
- 1 fej vöröshagyma
- só
- bors
A sütéshez:
- kb. 1 - 1,5 kg őzcomb
- 15 dkg füstölt kenyérszalonna
- 2 paradicsom
- 1 kaliforniai paprika
- sertészsír
- 2 dl vörösbor
- 1 dl víz
- 2 fel vöröshagyma
A rizsgombóchoz:
- 2 pohár rizs (2 dl-es pohár)
- 1 tasak gombakrém leves
- kb. 8-10 deciliter víz
- só
- étolaj
- liszt
- zsemlemorzsa
- 2-3 db tojás
Az áfonyaszószhoz:
- 15 dkg áfonya
- kis üveg áfonyalekvár
- 5 dl víz
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
Az őzhúst lemossuk, lehártyázzuk, majd átszúrjuk csontozó késsel és belenyomkodjuk a lyukakba a füstölt szalonna csíkokat. Ezután összekeverjük a páchoz valókat a vöröshagyma kivételével és alaposan bekenjük a combot. Egy edénybe - ebben fogjuk a hűtőbe legalább 12 órára betenni -, a fele kisebb cikkekre vágott vöröshagymát beleszórjuk, megsózzuk a combot még így mustárosan minden oldalt alaposan és rátesszük a maradék hagymát. Letakarjuk és hűtjük.
Másnap egy mélyebb sütőtepsi alját kikenjük a zsírral, majd beleszeleteljük a vöröshagymát, a paradicsomokat, a paprikát, majd beleöntjük a vizet és a bort. Erre tesszük a húst a hagymával együtt, amivel pácoltuk. Alufóliával letakarjuk és 180 fokos sütőbe tesszük.
Amíg sül a hús, addig elkészítjük a rizsgombócot és az áfonyaszószt. Tudom, most sokan megköveznek a rizsgombóc összetevői miatt, de természetesen lehetett volna gomba, tejszín segítségével is elkészíteni, de ez most így készült. Szóval a rizst üvegesre pirítjuk az olajon, majd ráöntünk 6 dl hideg vizet. 2 dl langyos vízben elkeverjük a levesport (én most rókagombásat használtam) és ráöntjük a rizsre. Nagyon kis lángon, sűrűn kevergetve főzzük fedő alatt. Addig kell főzni, amíg meg nem fő a rizs. Akkor jó az állaga, ha már ragadós, mert ez a cél. Ha még szükséges, akkor pótoljuk a víz mennyiségét. Ha kész, akkor vizes kézzel gombócokat formázunk a rizsből és kipanírozzuk. Előbb a lisztbe, majd a tojásba és a zsemlemorzsába forgatjuk.
Kb. másfél - 2 óra sütés után, megnézzük a húst, hogy elég puha e. Ha már majdnem kész, akkor átfordítjuk a másik oldalára és még sütjük 20-25 percet. Ezután levesszük az alufóliát és megpirítjuk a húst.
Amikor kész a hús, elkezdjük sütni bő olajban a panírozott rizsgombócokat.
Amíg sülnek, a megmosott áfonyát, a forrásban lévő vízbe tesszük és a kis üveg áfonyalekvár felét belekeverjük. Amikor felolvadt a lekvár, megkóstoljuk, ha savanyú, akkor még teszünk bele lekvárt, ha túl édes, akkor egy teáskanál citromlét. Amikor már 10 percig forraltuk, beletesszük a keményítőt és alaposan elkeverjük, majd rottyantunk rajta picit és készen is van a szósz.
Pár gombócot kiszedünk a tányérra, vágunk szeleteket a húsból, szedünk a húsra a vele sült zöldségekből és megöntözzünk mindent az áfonyaszósszal.
Jó étvágyat hozzá!