Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 25 dkg darált sertéshús (ha vegyesen van marhahússal, vagy csak marhahús, még finomabb)
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- 1 db kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- majoránna
- só
- bors
A leveshez:
- 1 kis db zeller
- 2-3 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- petrezselyemzöld
- lestyán
- turbolya
- 4-5 szem görögszénamag
- őrölt bors
- só
- mangalica zsír
- víz
Elkészítés:
Először a gombócot készítem el. Az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott, finomra vágott fokhagymát, a vízben áztatott és kinyomkodott zsemlét, a pirospaprikát, a tojást, ízlés szerinti majoránnát, sót, borsot alaposan összekeverem és félre teszem pihenni. Ha túl puhának tűnik, tegyünk bele zsemlemorzsát.
A zöldségeket megtisztítom - nem tudhatom hol volt előtte, meg én hisztis vagyok a koszra -, nagyobb darabokra vágom, a vöröshagyma, a paprika és a petrezselyemzöld kivételével. Leragasztjuk az ujjunkat, mert a frissen élesített kés, tényleg éles lett...
Egy edénybe teszek mangalica zsírt és magas hőfokon pár percig dinsztelem a zöldségeket. Felöntöm vízzel - ki milyen hígnak szereti, de mivel én nem teszek bele tésztát, helyette ott lesz a gombóc, így olyan 1,5 liter volt -, bele teszem a hagymát, a picit bevágott paprikát, a sót, a turbolyát, a görögszénamagot és az őrölt borsot.
Ha felforrt a leves, 10 perc főtés után nekiállok a gombócok készítéséhez.
Vizes kézzel kis gombócokat formálok - ez nekem soha sem megy, mindig nagyok lesznek - és szép sorban beleteszem a levesbe.
Kis lángon 15-20 percig főzöm - a zöldségek is legyenek azért megfőzve, tehát nem árt ellenőrizni - és ha kész, akkor bele teszem a lestyánt, meg az apróra vágott petrezselyemzöldet, egyet rottyantok a levesen és kész is vagyunk.
Jó étvágyat hozzá!