Hozzávalók:
- 25 dkg Ráma kocka
- 50 dkg liszt
- 15+15 dkg kristálycukor
- 2dl tejföl
- 3 db tojás
- 2 csomag vaníliáscukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom
- 1 kg alma
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 1 csipet só
Elkészítés:
Elkeverjük a lisztet a sütőporral, a csipet sóval, majd összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a 15 dkg cukrot, a vaníliás cukrokat, 2 db tojást, a tejfölt, belereszeljük a megmosott citromhéját, összegyúrjuk és fóliába csomagolva, a hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, és a maradék 15dkg cukorral, a fahéjjal ízesítjük. 10 perc állás után egy edényt felteszünk a tűzhelyre és belekeverjük a reszelt almánkat a lével együtt, majd hozzá keverjük a főzős pudingport. A pudingpor leírásának megfelelő ideig főzzük, majd félre tesszük hűlni. NEM teszünk bele más folyadékot, mert elég lesz az alma leve, minden ízzel és zamattal.
Ha a fele almát reszeljük le, a másik felét pedig kis kockákra vágjuk, akkor nagyon hasonlítani fog a Mc Donn@lds-os almástáska töltelékére. ;)
A tésztát két részre osztjuk és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk az egyik részt. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, majd rákenjük a langyos krémet egyenletesen elosztva, majd a másik részt is ugyan így kinyújtjuk és rátesszük a krémre. A tetejét megkenjük a felvert tojással, egy villával megszurkáljuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-25 perc alatt készre sütjük. Nézzük a tésztás sütés közben - amikor már szép színe van, készen van -, mert lehet, hogy hamarabb is megsül, a sütőtől függően. Nekem pl. 40 perc kellett ehhez, mert nem jó a sütőm és így inkább alacsonyabbra állítottam a hőmérsékletét.
Jó étvágyat hozzá!