Hozzávalók:
- 50 dkg lazac
- 1 pohár bulgur
- 2 pohár víz + 3+4dl a pároláshoz
- olivaolaj
- lestyán
- citromfü
- só
- bors
Elkészítés:
Ha szerencsénk van, akkor előkészített lazacot veszünk, amiben már nincs csont. Ha mégis van, akkor kiszedegetjük csipesszel. A pikkelyeket leszedjük, megmossuk a halat, papírtörlővel igyekszünk szárazra törölni, ketté vágjuk, hogy legyen 2 szelet és a bőrös felével egy tányérba tesszük. A tetejére rányomkodunk egy papírtörlőt és félre tesszük.
Egy edénybe öntünk kis olivaolajat, beletesszük a bulgurt, picit átpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk és teszünk bele lestyánt. Rá öntjük a vizet és felforraljuk. 3-4 perc után félre tesszük és 20 percre lefedjük.
A brokkolit és a karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk. Egy edénybe olivaolajat öntünk, bele tesszük a lecsöpögtetett zöldségeket, picit pirítunk rajta, majd ráöntjük a vizet, teszünk bele sót, borsot és lefedjük. Addig főzzük, míg picit még roppanós és leszűrjük.
Levesszük a halról a papírtörlőt és megsózzuk, borsozzuk a bőrös felét. Felforrósítunk olivaolajat egy serpenyőben és a beletesszük a bőrös felével a két haldarabot és picit kézzel belenyomunk a serpenyőbe, hogy ne pördüljön fel a bőre. Ezután a tetejére szórunk citromfűt, sót és borsot.
3-4 percig sütjük, majd óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük 2 percig. Én utána még 1 percre visszafordítottam a bőrös felére és rápirítottam, hogy ropogós legyen a bőre.
Tálaláskor a halat a bőrös felével felfelé tesszük a tányérra és mellé a többi köretet.
Lehet készíteni hozzá citromos majonézt, ami kiemeli az ízeket.
Jó étvágyat hozzá!