Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 darab (4 cikk, mert ki hogy ismeri) fokhagyma
- 1 szál póréhagyma
- 2 db nagy burgonya
- 25 dkg brokkoli
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olivaolaj
- 20 dkg trappista sajt
- só
- bors
- csipet őrölt szerecsendió
- 1 púpos kávéskanál lestyán
- 1 púpos kávéskanál turbolya
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát, a karikákra vágott póréhagymát beletesszük a felolvadt vaj és olaj keverékébe és megdinszteljük.
Utána hozzáadjuk a karikára vágott fokhagymát, petrezselyemgyökeret, répát, erre szórjuk a szerecsendiót, a frissen őrölt borsot, alaposan átforgatjuk a hagymákkal, majd egy pici vizet öntünk rá, majd fedő alatt, lassú tűzön pároljuk.
Kb. 10 perc elteltével beletesszük a kockára vágott burgonyát és a kis rózsákra szedett brokkolit. Öntünk rá annyi vizet, hogy jól ellepje, majd tegyünk bele sót és puhára főzzük a zöldségeket. A sóból óvatosan tegyünk, mert a sajt is sós!
A lestyánt a majdnem kész levesbe tesszük, mert így jobban megőrzi az ízét.
Ha kész, akkor beletesszük a reszelt sajtot és jól elkeverjük. Ha valaki nem szereti, hogy darabos lesz a sajt a levesben, akkor tehet bele egy tejszínes tömlős sajtot is a trappista sajt helyett.
Tálaláskor pirított kenyérkockát teszünk a levesre és reszelt sajtot szórunk rá.
Jó étvágyat hozzá!