Hozzávalók:
A húsos réteghez:
- 50 dkg darált marhahús (én 30% marha és 70% sertéshúst használtam)
- 1 fej vörös hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 15 dkg zöldborsó
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál paradicsompüré
- 1 evőkanál Worcester-szósz
- 1 dl vörösbor
- rozmaring
- kakukkfű
- babérlevél
- só
- bors
- mangalica zsír
- zsemlemorzsa
A krumplis réteghez:
- 1 kg krumpli
- 20 dkg sajt (én trappistát használtam)
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- szerecsendió
- só
- bors
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, és az olajon egy serpenyőben dinsztelni kezdjük. A répát, lereszeljük és az edénybe tesszük, rá a babérlevelet, megpirítjuk. A darált húst a hagymára és a répára dobjuk, darabosra lepirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét az apróra vágott fokhagymás, ízlés szerint kakukkfüvet és rozmaringot, alaposan átforgatjuk, majd megszórjuk a liszttel, ezzel is lepirítjuk. Rátesszük a Worcester-szószt, ráöntjük a bort és 15 percig pároljuk. Ha kevés a folyadék, akkor egy pici vizet önthetünk rá, bár nekem a hús engedett annyi folyadékot. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, amivel még további 5 percig főzzük. Lehetőleg ne maradjon leveses.
Sós vízben, puhára főzzük a krumplit, leszűrjük és a vajjal összetörjük. Szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük, bele tesszük a reszelt sajtot és annyi tejet teszünk bele, hogy a normál püréhez képest, picit keményebb legyen az állaga.
Egy sütőtálat kivajazunk, zsemlemorzsát szórunk rá, a húsos ragut bele tesszük, a krumplit egyenletesen elosztjuk a tetején - villával szép mintát készítünk rá, mert szebb lesz a végeredmény -és 190-200 fokos sütőben kb. 20–25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha megpirult a teteje.
Jó étvágyat hozzá!