Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (kb. 40 dkg)
- 1 l tej
- 25 dkg búzadara
- 2 tasak vaníliás cukor
- 8 evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- kis üveg darabos meggy lekvár
- 1db tojás
- porcukor
Elkészítés
A tejet felforraljuk, majd a búzadarát és a cukrokat beleszórva sűrűre főzzük. Én úgy szoktam, hogy amikor párat rottyant a gríz, lefedem az edényt és elzárom a gázt. Langyos állapotban (addig nem vesszük le a fedőt) belekeverjük a vajat és hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. Érdemes sütés előtt 4-5 órával elkészíteni, hogy eléggé kihűljön és összeálljon.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk és a kihűlt tejbegrízt rákanalazzuk a tésztára, de úgy, hogy a tészta széleit üresen hagyjuk kb. 2 ujjnyira. Össze-vissza rákanalazzuk a darabos lekvárt a griz tetejére, nem kell mindenhová. Az oldalsó széleket behajtjuk, majd a hosszanti oldalról kiindulva óvatosan feltekerjük a tésztát, beletesszük a tepsibe és lekenjük a felvert tojással.
Kb. 20 percig sütjük, vagy amíg a tészta meg nem pirul. Kivesszük a sütőböl és megszórjuk porcukorral.
Ha kihűlt ferdén felszeleteljük. A legjobb ha szeletelés előtt pár órát a hűtőben tároljuk.