Hozzávalók:
- kb. 1 kg padlizsán
- 6-8 gerezd fokhagyma (ki hogyan szereti)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 7 evőkanál majonéz
- só
- bors
Elkészítés:
Félbe vágjuk a padlizsánokat, majd arccal lefelé (tehát a hátát kell látnod a végén :-) lefektetjük a tepsibe szépen egymás mellé. Begyútjuk a sütőt és 1,5 (másfél a gyengébbek kedvéért) órát sütjük 180 fokon.
Miközben sülögetnek, a vöröshagymát lereszeljük (vagy nagyon apróra vágjuk), a fokhagymákat fokhagyma nyomón kinyomkodjuk. Persze előtte a héját (tudom, hogy abban van a vitamin, de most még sem kell :-) mind a két fajta hagyma összes résztvevőjének leszedjük.
Ha kész a padlizsán, kiszedegetjük kanállal - lehetőleg műanyaggal ami bírja a hőt, mert megbarnulhat - a héjából (igen ez majd nem kell :-) és villával, vagy robotgéppel (én ez utóbbit nem annyira szeretem, mert nem lesz rusztikus, darabos) alaposan összenyomkodjuk, bele tesszük a hagymákat, a majonézt és 3 nagy csipet sót, meg borsot. Ezt nagyon alaposan elkeverjük.
Ha már langyos, kóstoljuk meg és ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk. Vigyázni kell arra, hogy melegen nagyon nem azt az ízt fogod érezni, mint hidegen és nem szeretném ha úgy járnál mint én, hogy nagyon sós lett, bár az is elfogyott itthon.
Hűtőben tárolandó, de simán le is lehet fagyasztani. Fagyasztás esetén a felolvasztást hűtőben kell végezni és amikor felolvadt, jól össze kell keverni, mert a víz kiválik belőle, de ebben van az esszencia egyik fele, tehát kell és kész. :)
Jó étvágyat hozzá!