Hozzávalók (kb. 2 tepsinyi lesz belőle):
- 25 dkg margarin
- 25 dkg zabpehely
- 20 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg búzakorpa
- 3 evőkanál útifű maghéj
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 csomag sütőpor
- 20-25 dkg Xilit vagy kristálycukor (ízlés kérdése, de lehet fele-fele arányban is keverni, csak akkor nem diétás annyira)
- 3 db tojás
- kb. 8-10 evőkanál víz
Elkészítés:
Begyújtod a sütőt kb. 175 ºC-ra.
Az összes száraz összetevőt alaposan összekeverem, de óvatosan, mert úgy jársz mint én és tüsszögő rohamot kapsz a felszálló portól... A felolvasztott, de már nem meleg margarint erre a keverékre öntöd és mehetnek bele a tojások - a héjuk nem kell - és a víz. Ismét jól elkevered az egészet. Olyan állagot kell kapni, hogy kényelmesen tudj golyókat készíteni belőle. Ha száraz - mert elég sok száraz cucc van benne -, akkor még mehet bele pár kanál víz.
Ha jó a tészta állaga, akkor golyókat formálsz a masszából és ellapítod őket kb. ceruza vastagságra, esetleg vékonyabbra (ki mennyire szereti a ropit). Mehet a sütőpapíros tepsibe, de legyen elég hely köztük, mert dagadni fognak sülés közben. Ha lusta vagy - mint ahogy én is az voltam -, akkor jó vastagnak hagyod, egymás mellé teszed szorosan és ez esetben szépen össze fognak nőni, ráadásul csak 1 tepsinyi lesz. Viszont akkor nem keksz, hanem süti lesz a neve. A végeredmény látható a fotón. :D
Beteszed a tepsit a kis korongokkal a sütőbe és kb. 30 percig sütöd. Akkor jó ha a teteje már kemény, de megnyomva még puha a süti. Ha kiveszed és vársz vele, akkor szépen átkeményedik pont tökéletesre.
Jó étvágyat hozzá!