Hozzávalók:
A sült oldalashoz:
- 1 kg oldalas
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-2 zöldpaprika
- bors
- só
- lestyán
- turbolya
- bazsalikom
- 1 dl olivaolaj
- 1 teáskanál méz
- 2 dl sör
A krumplifőzelékhez:
- 1 kg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- majoránna
- őrölt pirospaprika (kedved szerint)
- 2 evőkanál liszt
- olaj
- 1 teáskanál citromlé (vagy almaecet)
- só
Elkészítés:
Fogjuk az oldalast és a csontok között félúton bevágdossuk, de nem vágjuk át teljesen, hogy egyben maradjon. Az olajat a mézzel elkeverjük, majd beletesszük a fűszereket és két darab zúzott fokhagymát. Ezt keverjük össze alaposan és kenjük be vele a húst mindenhol, a közökben is. Tegyük be a hűtőbe 1-2 órát állni, de a legfinomabb akkor, ha egy egész éjszaka a pakolással pihenget. A húst egy kiolajozott tepsibe tesszük és beleöntjük a sört mellé. A maradék fokhagymákat megfelezzük és minden köz közé betömünk 1-1 darabot. A tetejére csíkokra vágva rátesszük a zöldpaprikát, majd letakarjuk alufóliával. Betesszük a 180 fokra melegített sütőbe kb. 45-50 percig. Ha megpuhult a hús, levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük.
Amíg a hús sül a megpucolt krumplit karikákra vágjuk, egy edénybe tesszük és annyi vizet teszünk rá, hogy épp ellepje. Szórunk rá sót, beletesszük a babérlevelet, a majoránnát, a kicsire vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát és feltesszük főzni. Amikor megpuhult a krumpli, az olajat felmelegítjük egy másik edényben, bele szórjuk a lisztet és világos rántást készítünk. Félre húzzuk az edényt a gázról, rászórjuk a pirospaprikát, majd a krumpli főzőlevéből apránként adagolunk hozzá egy kicsit, hogy felhíguljon. Kivesszük a babérleveleket a krumpli mellől és apránként belekeverjük a rántást, folyamatos kevergetés mellett. Végül az ecetet is beleöntjük a főzelékbe, elkeverjük és pár perc főzés után készen is vagyunk.
Kiszedjük a főzeléket a tányérunkba és vágunk hozzá az oldalasból annyit, amennyit szeretnénk. :)
Jó étvágyat hozzá.