Krupmlifőzelék, sült oldalassal

2016. október 22. 14:59 - Graffy

img_20161022_134651_jav.jpgHozzávalók:

 

A sült oldalashoz:

  • 1 kg oldalas
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 zöldpaprika
  • bors
  • lestyán
  • turbolya
  • bazsalikom
  • 1 dl olivaolaj
  • 1 teáskanál méz
  • 2 dl sör

 

A krumplifőzelékhez:

  • 1 kg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • majoránna
  • őrölt pirospaprika (kedved szerint)
  • 2 evőkanál liszt
  • olaj
  • 1 teáskanál citromlé (vagy almaecet)

 

Elkészítés:

Fogjuk az oldalast és a csontok között félúton bevágdossuk, de nem vágjuk át teljesen, hogy egyben maradjon. Az olajat a mézzel elkeverjük, majd beletesszük a fűszereket és két darab zúzott fokhagymát. Ezt keverjük össze alaposan és kenjük be vele a húst mindenhol, a közökben is. Tegyük be a hűtőbe 1-2 órát állni, de a legfinomabb akkor, ha egy egész éjszaka a pakolással pihenget. A húst egy kiolajozott tepsibe tesszük és beleöntjük a sört mellé. A maradék fokhagymákat megfelezzük és minden köz közé betömünk 1-1 darabot. A tetejére csíkokra vágva rátesszük a zöldpaprikát, majd letakarjuk alufóliával. Betesszük a 180 fokra melegített sütőbe kb. 45-50 percig. Ha megpuhult a hús, levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük.

Amíg a hús sül a megpucolt krumplit karikákra vágjuk, egy edénybe tesszük és annyi vizet teszünk rá, hogy épp ellepje. Szórunk rá sót, beletesszük a babérlevelet, a majoránnát, a kicsire vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát és feltesszük főzni. Amikor megpuhult a krumpli, az olajat felmelegítjük egy másik edényben, bele szórjuk a lisztet és világos rántást készítünk. Félre húzzuk az edényt a gázról, rászórjuk a pirospaprikát, majd a krumpli főzőlevéből apránként adagolunk hozzá egy kicsit, hogy felhíguljon. Kivesszük a babérleveleket a krumpli mellől és apránként belekeverjük a rántást, folyamatos kevergetés mellett. Végül az ecetet is beleöntjük a főzelékbe, elkeverjük és pár perc főzés után készen is vagyunk.

Kiszedjük a főzeléket a tányérunkba és vágunk hozzá az oldalasból annyit, amennyit szeretnénk. :)

Jó étvágyat hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://graffycook.blog.hu/api/trackback/id/tr1611828965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása